Löpande underhåll och renovering

Det är bostadsrättsföreningen som äger fastigheten, inkluderande alla lägenheter och styrelsen är vald av stämman att ansvara för fastigheten. Medlemmarna innehar upplåtelsen av lägenheten med rätt att bo. Medlemmar har skyldighet att underhålla lägenheten. Stadgarna och därutöver bostadsrättslagen talar om vad medlemmen respektive föreningen ansvarar för.

Styrelsen besitter ett kunnande om fastigheten som helhet, vilket innebär kännedom om att föreningen har skyldighet att utföra vissa arbeten exempelvis när stammar blottlägges vid renovering av kök och badrum. Då har föreningen skyldighet att utföra brandtätning av ledningarnas genomförning mellan våningsplan, för att förbättra brandsäkerhet.

Vid alla typer av renoveringar är medlem skyldig att ta reda på vilka krav föreningen ställer och följa föreningens beslut.

Alla ombyggnader ska skriftligen anmälas till styrelsen

Alla ombyggnader ska skriftligen anmälas till och diskuteras med styrelsen, innefattande genomgång av originalritningar och föreningens stadgar. På anmälan ska medlem intyga att denne har tagit del av ”Information angående ombyggnader” och ”Information angående badrumsrenovering”. Medlem måste invänta styrelsens skriftliga beslut. Ombyggnader kräver styrelsens godkännande, varvid hänsyn tas till övriga boende, lagstiftning m.m. I vissa fall krävs dessutom myndighetsbeslut. Exempelvis vid nydragningar av vatten och avlopp i golv skall ljudkonsult användas för att undersöka om bullerskydd i golv kan försämras.

Vid förflyttning av exempelvis kök och badrum måste förutom att inhämta styrelsen beslut också bygganmälan ske till stadsbyggnadskontoret med följande:

  1. Teknisk anmälan,

  2. Planritning, 

  3. Sakkunnigutlåtande om t.ex. ventilation.

Beakta särskilt följande:

  • Befintliga serviceluckor får inte byggas igen och måste kunna öppnas. 

  • Originaldelar till lägenheten, såsom innerdörrar får inte avyttras. Radiatorer får inte avlägsnas, då de kan påverka flödet av värme i övriga lägenheter.

  • Rivning av kakelugn kräver styrelsens godkännande.

  • Vid köksrenovering åligger det medlemmen att ta reda på senast uppdaterad standard avseende vattenskydd för olika typer av rördragningar.

Arbeten med elinstallation, rördragningar, avfuktning, tätskikt kräver fackmannamässigt utförande. För våtrumsarbete krävs entreprenör med speciell behörighet och måste utföras enligt, vid tidpunkten för renoveringen, gällande branschregler.

Styrelsen försöker förebygga att Brf får t.ex. ej godkänd OVK-besiktning. Då detta kräver ny besiktning som kan kosta ca 20.000 kr. Kraven från myndigheter ökar ständigt och nu ska OVK-besiktning göras vart 6:e år.

Efter avslutat arbete

Styrelsen besiktigar alla utförda ombyggnader och renoveringar, utom målning och tapetsering.

Om skada inträffar efter en ombyggnad kräver både medlemmens och föreningens försäkringsbolag att man kan styrka fackmannamässiga kompetensen hos den som utfört arbetet. Dessutom kräver försäkringsbolag fakturor, kvitton på betalningarna för det utförda arbetet. Om dessa krav och säkerhetsföreskrifter inte följs kan ersättningen från försäkringsbolag, både medlemmens och föreningens, komma att helt bortfalla eller i vissa fall nedsättas. Medlemmen blir då själv betalningsansvarig.

(uppdaterad 2022-01-31)

attach_file Begäran om ändring i lgh_BRF Bjälken 7.docx