Särskild information vid badrumsrenovering

Vid badrumsrenovering ska en skriftlig arbetsplan presenteras och en genomgång med styrelsen ska ske innan renovering. På arbetsplanen ska medlem intyga att denne har tagit del av Information angående ombyggnader och Information angående badrumsrenovering. Styrelsen samlar erfarenheter och synpunkter från besiktningar och ger tips för att undvika upprepning av tidigare misstag. Föreningen har krav på åtgärder som måste utföras och betalas av bostadsrättsföreningen. Det rör sig om synpunkter eller krav som framkommit vid olika besiktningar i fastigheten. Medlem måste invänta styrelsens skriftliga beslut.

Endast entreprenör med behörighet för våtrumsarbete får anlitas och arbetet ska utföras enligt gällande branschregler. De av föreningen beslutade åtgärderna måste följas.

Medlems ansvar

Medlem ansvarar för badrummets yt- och tätskikt, liksom för de rörledningar som tjänar det egna badrummet. Tätskiktet som ska hindra fukt att tränga in till underliggande delar får inte brytas, vilket innebär att man inte kan t.ex. byta golvbeklädnad utan att också lägga nytt tätskikt och ytskikt på väggarna. Alla rörledningar i bad/duschrum måste göras utanpåliggande. Detta har gällt sedan 2003. Rörkoppling, t.ex. anslutning till stamledning, som lägges dold bakom vägg, måste vara åtkomlig via inspektions- eller servicelucka och skvallerrör monteras genom vägg och tätskikt och mynnar ut synligt i badrummet. Detta har gällt från 2004. Anledning till detta är bl.a. husets ålder - byggår 1904 - vilken ökar risken för sättningar, som visar sig i sprickbildningar. Dolda rör kan ju innebära att en läcka upptäcks först efter lång tid med stora skador som följd. Dessutom är huset lyhört och rör som dragits inuti vägg kan medföra störningar för kringboende. Det kan innebära ökade kostnader för föreningen med isolering av ledningar, för dämpning av ljud.

Genomförningar av rördragningar mellan våningar har visat sig inte brandtätats, vilket behöver ske där det visar sig brista.

Föreningen gör tilläggsbeställning

Föreningen gör sedan 2008 en tilläggsbeställning om att gjuta betongskål i schaktutrymmet där stamledningar och ventilationskanaler är dragna för fastigheten med tillhörande kringarbete. Åtgärden lämpar sig för fastighet där badrum byggts senare i utrymme där det ej fanns när huset byggdes. Dessutom är det från 2012 ett måste vid ingrepp på stam bakom vägg att gjuta betongskål, med skvallerrör och inspektionslucka enligt Fastighetsägarföreningen.

När styrelsen gör en tilläggsbeställning i samband med renovering ska ett möte ske mellan representant för styrelsen och företaget.

Medlemmen är skyldig att informera den anlitade entreprenören om föreningens krav och de tilläggsbeställningar föreningen kan ha vid det aktuella tillfället. Om företaget har invändningar måste dessa diskuteras med styrelsen för klarläggande och eventuell ändring av beställningen.

Efter avslutat arbete

Oberoende besiktningsman ska anlitas vid behov under och/eller efter arbetet. Besiktning kan vara en viktig garanti för att arbetet utförs fackmannamässigt samt enligt beställning och offert. Det har visat sig att de fel som upptäcks ofta betalar besiktningskostnaden. Fuktskador kan ju bli dyra för föreningen, liksom för den enskilde medlemmen. Försäkringsbolagens kostnader har ökat för vattenskador, varför föreningens självrisk är hög och de kostnader som faller på föreningen är vi ju alla med och betalar.

Kopia av Kvalitetsintyg lämnas till föreningen efter avslutat arbete.

Företaget ska med foto och intyg verifiera att de utfört tilläggsbeställningen (med 10 års ansvar).

Styrelsen besiktigar badrum efter renovering.

(uppdaterad 2022-01-30)